Избирането на правилната температура на душа може да облекчи различни състояния


Избирането на правилната температура на душа може да облекчи различни състояния
Снимка: iStock

Температурата на вашия душ може да повлияе на вашето здраве по повече начини, отколкото предполагате. Независимо дали предпочитате освежаващ студен душ или успокояващ горещ, изборът може да повлияе на различни аспекти на вашето благосъстояние. От засилване на кръвообращението до облекчаване на мускулното напрежение, правилната температура на душа може да доведе до положителни ефекти върху вашето здраве.

Горещият душ може да помогне при скованост

Горещият душ може да помогне за облекчаване на сковаността, което е често срещан физически проблем. Ако се събудите, чувствайки се по-малко подвижни или ви е трудно да коленичите и да завържете обувките си по-късно през деня, навременният горещ душ може да промени нещата.

Това е особено полезно преди тренировка, тъй като помага за загряване и подготовка на тялото ви за физическа активност. Добавянето на горещ душ към вашата рутина може да подобри гъвкавостта и цялостното благосъстояние. Това е проста, но ценна стъпка към поддържане на по-комфортен и активен начин на живот.

Вижте още: Кога е по-добре да се къпете - сутрин или вечер? (ВИДЕО)

Tоплият душ е по-полезен за костите

Хората с артрит често се чувстват по-добре сутрин с топъл душ, тъй като нежната топлина е по-полезна за ставите им и им помага да се движат по-лесно. Въпреки това спортистите, които се възстановяват от спортни травми, могат да намерят облекчение в студен душ, който може да намали възпалението и да ускори възстановяването. Персонализираният аспект на хидротерапията е ясен при избора на правилната температура на водата въз основа на индивидуалните здравословни условия.

Горещият душ може да ви помогне да се детоксикирате

Токсините могат да навлязат в тялото ни по различни начини и един често пренебрегван път е през кожата ни. Всеки ден се сблъскваме с множество вещества, както съзнателно, така и несъзнателно. Изненадващо, кожата ни е пореста, което позволява на молекулите да влизат и излизат от тялото ни. Вземането на душ с пара може да отвори порите на кожата ви, което улеснява почистването им и отмиването на токсините и замърсяванията. Следващото изплакване със студена вода помага на порите ви да се свият отново, предотвратявайки навлизането на следващия набор от нежелани замърсявания.

Вижте още: 6 звезди, които не обичат да се къпят

Студеният душ може да засили кръвообращението

Студената вода кара телата ни да преминат в режим на оцеляване, карайки пулса ни да се ускори. Това провокира кръвоносната система да работи допълнително, като помага на сърцето да изпомпва по-ефективно. Това води до по-добра циркулация в цялото ни тяло. Когато телата ни са изложени на студена вода, те се настройват по начин, който подобрява работата на сърцето и кръвоносната ни система, което прави всичко да функционира по-добре като цяло.

Студената вода може да отмие умората

Проучване предполага, че изправянето пред повтарящ се студен стрес може да намали умората при хора със синдром на хроничната умора. Шокът от студена вода под душа се предполага като причина за тази полезна реакция. Това не само помага на уморените мускули да се възстановят по-бързо и намалява болката в мускулите, което е добре за тези с хронична умора, но също така е удобно за всеки, който е активен. Студеният душ може да бъде бързо презареждане, стимулиращо възстановяването на тялото.

Дерматолозите препоръчват душ за 5 до 10 минути всеки ден. Някои хора предпочитат сутрешния душ, докато други намират за релаксиращо да отмият ежедневния стрес през нощта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама